Wordt verstuurd...

Tienerouderschap

Tienerouderschap

Als je op jonge leeftijd moeder wordt, heeft dit mooie kanten, maar er zijn ook momenten dat je wel wat hulp kan gebruiken. Je mist je vrijheid en onbezorgdheid van toen je nog geen moeder was. Wie past er op je kind als je wilt gaan stappen? Misschien vindt jouw moeder je wel te onvolwassen om voor je eigen kind te zorgen en geeft ze je ongevraagd kritiek en goedbedoelde adviezen. Wat gebeurt er als je relatie met de vader van je kind over gaat, of als er misschien nooit een relatie geweest is?
Naast het zorgen voor je kind en er altijd voor hem/haar zijn, heb je ook je huishouden, school of werk en heb je geld nodig. Een heleboel verantwoordelijkheden waar je zorgen over kunt hebben. Tienermoeders hebben met extra taken te maken. Als tienermoeder heb je behalve moeder zijn, ook andere dingen te doen; zoals je ontwikkelen tot volwassene en je los maken van je ouders. Als deze taken samenvallen met het ouderschap, kan dat soms wel extra ingewikkeld zijn.  

Hulp en steun

Wij kunnen je hierbij ondersteunen en indien nodig verwijzen. Samen met jou kijken we naar je situatie. Heb je een geschikte woonplek voor jou en je kindje, heb je voldoende geld om van rond te komen, op welke toeslagen heb je recht en hoe vraag je dat eigenlijk allemaal aan? Allerlei ingewikkelde formulieren moet je invullen als je moeder wordt en je moet nadenken over juridische zaken als gezag, erkenning en de rol van de vader. We kijken en denken met je mee en ondersteunen waar nodig. Indien nodig kijken we met je naar een geschikte opvangplek voor moeder en kind.
Opvoedondersteuning en begeleiding tijdens ouderschap: Mocht je gaandeweg het moederschap tegen opvoedzaken aanlopen, dan kunnen we met jou samen een kort, praktisch opvoedprogramma uitvoeren. Triple-p gaat uit van positief opvoeden en helpt je om op een prettige manier een duidelijke opvoeder te kunnen zijn. In enkele gesprekken krijg je handvatten om grip op de opvoeding te krijgen.

Vergoeding van de kosten

In het geval van begeleiding aan tienermoeders, is er vaak een regeling met de gemeente mogelijk voor wat betreft de betaling van de begeleiding. Wij regelen dit voor je! Neem gerust even contact met ons op. Voor meiden uit West Friesland bestaat de mogelijkheid om af te spreken in een praktijkruimte in Enkhuizen!
Hulp voor jeugd tot 18 jaar uit Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo is gratis en wordt geheel vergoed door de gemeente! Kom je uit een andere omliggende gemeente? Neem gerust even contact met ons op, heel vaak komen we er wel uit met de gemeente!

Andere Specialismen

Adoptie & Afstammingsvragen
Onbedoeld Zwanger
Abortus Nazorg
Tienerouderschap
Ongewenst Kinderloos
Zwangerschapsverlies
EMDR
EFT Relatietherapie