Wordt verstuurd...

Ongewenst Kinderloos

Ongewenst Kinderloos

Wat als het niet zo loopt als je had verwacht, had gehoopt? Je kijkt misschien al heel lang uit naar een gezin, een kleintje voor jullie samen, maar het gaat niet zoals gedacht…de zwangerschap blijft uit en je belandt in de ‘medische malle molen’; geen roze wolk te bekennen. Het doorstaan van alle ingrepen, de vele ziekenhuisbezoeken, het vele afwachten, de teleurstellingen… het is vaak loodzwaar. Hoe ga je om met die teleurstellingen, hoe blijf je, ondanks dat je er misschien allebei heel anders mee omgaat, toch in verbinding met je partner?
We zien vaak dat stellen de grens steeds weer opnieuw verleggen; qua leeftijd, of qua ingrepen, qua duur, intensiteit… Je wil toch het gevoel hebben dat je ‘alles geprobeerd’ hebt

Het is belangrijk om te praten over de zwaarte van het proces, over de emoties die ermee gepaard gaan. Pak ruimte voor jezelf om af en toe stil te staan bij wat het allemaal met je doet, en hoe je in alle hectiek en in de rollercoaster van emoties, rechtop blijft staan. Toch nog kunt genieten van kleine dingen die het leven te bieden heeft, niet helemaal opgeslokt te worden door de uitblijvende zwangerschap en de medische molen.

Hulpverlening

En als blijkt dat het écht niet gaat lukken, of als je beslist dat het genoeg is geweest met proberen en kunstgrepen… dan moet je verder.

Verder zonder kinderen. Hoe leer je omgaan met de onvervulde kinderwens, de reacties van de omgeving, je toekomstperspectief dat er totaal anders uit gaat zien. Soms lijkt het net alsof iedereen in je omgeving zwanger is. Je kunt tegen dingen aanlopen zoals het verschil van beleving tussen jou en je partner, seksuele problemen, omgaan met de omgeving waar ‘bijna iedereen’ wel kinderen krijgt, het leren verwerken en integreren van dit ingrijpende verlies en de invulling en zingeving van je toekomst zonder kinderen.

Het is belangrijk dat je hier over praat, met mensen die dichtbij staan of met een hulpverlener. Wij kunnen je daarbij helpen met individuele of partnergesprekken maar we starten soms ook gespreksgroepen. Het kan heel prettig zijn om met anderen te praten die zich in een soortgelijke situatie bevonden; die precies begrijpen wat je voelt, aan wie je eigenlijk niets hoeft uit te leggen. Herkenning en erkenning is belangrijk bij het verwerken en het kan helpen om te delen.

Aanmelden voor onze groepen kan altijd, wij starten de groep zodra er voldoende aanmeldingen zijn.

Andere Specialismen

Adoptie & Afstammingsvragen
Onbedoeld Zwanger
Abortus Nazorg
Tienerouderschap
Ongewenst Kinderloos
Zwangerschapsverlies
EMDR
EFT Relatietherapie